top of page
  • Foto van schrijverLiselotte

Zijn we verzuurd?!

Ik ben Liselotte en ik heb Long covid, PASC, post covid syndroom of hoe je het ook maar wil noemen. Ondertussen duurt deze reis al sinds april 2020. Ik heb verschillende therapieen, behandelingen, diëten en supplementen geprobeerd met wisselende resultaten. Ik beschrijf mijn ervaringen in mijn blogs.


Er is een nieuwe hype in long covid land: het zogenaamde "low pral dieet". Ik had er al van gehoord maar toen Gez Medinger er een filmpje over maakte dacht ik, misschien toch goed om er iets serieuzer naar te kijken.


Want ja, die diëten komen me ook echt de neus uit hoor. Dus ik zat er nou niet écht op te wachten om weer iets nieuws te proberen. Ik zat de laatste paar weken aan een dieet uitgestippeld door mijn mesoloog gecombineerd met de kernwaarden van Wahls protocol (waar later nog een blog over volgt, meer info in ieder geval hier: TedX Wahls). In wahl's boek beschrijft ze verschillende varianten van het dieet en ik heb het afgelopen jaar afgewisseld tussen de strengste vorm genaamd Wahls paleo plus, waarbij je extreem veel groente combineert met keto, paleo en nachtschade vrij, met een iets minder heftige vorm van haar dieet.


Maar nu dus aan het dieet voorgeschreven door mijn mesoloog. Wat at ik dan de afgelopen weken? Wél veel groente en vlees/vis en géén gluten, zuivel, mais, tomaat, cacao, noten en... snik snik... koffie en cafeïne houdende dranken laten staan. Óók decafé.

Gluten en zuivel eet ik al heel lang niet meer. En iedere keer als ik het probeer komt mijn leaky gut terug dus dat was geen succes. Maar die koffie. Was net zo blij toen ik dat weer mocht in Cyprus! Want vanwege de medicatie die ik daarvoor gebruikte (Patterson protocol) mocht ik het ook al niet.


No more... 😞

Even terug naar het low pral dieet. Gez heeft er 2 filmpjes over gemaakt. Deze en deze. Hij interviewt de Nederlandse Vicky van der Togt en een Amerikaanse immunoloog.


De filmpjes van Gez vind ik echt goud. Hij doet zelf survey onderzoeken en interviewt wetenschappers, therapeuten en in dit geval ook een andere long covid patiënt en maakt hier relatief korte filmpjes van. Super handig en zeker in de begin fase toen niemand nog wist wat er aan de hand was en er überhaupt iets bestond als long covid heeft het me echt geholpen.


Het idee achter het low pral dieet is dat er door het virus en / of achterblijvende virusdeeltjes op één of andere manier verzuring ontstaat door lactaat vorming. Alsof je sport dus maar dan al bij heel weinig bewegen!


Ik vraag me dan wel af in hoeverre dit zich verhoudt tot de theorie over oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat door slecht functionerende mitochondrien, waardoor ook lactaat ontstaat. In deze blog heb ik in grote lijnen uitgelegd wat oxidatieve stress is. Oxidatieve stress kan je eventueel laten testen bij een goede orthomoleculair arts. Ik heb de behandeling hiervoor maanden en maanden volgehouden en uiteindelijk was de oxidatieve stress ook daadwerkelijk weg! Bovendien gaat het Wahls dieet dat ik zo lang gedaan heb óók oxidatieve stress tegen. Maar door beide was ik niet genezen van long covid dus wederom slechts een onderdeel van de puzzel misschien...?


De zuur-base theorie bij long covid zegt dus dat je zoveel mogelijk verzuring moet tegengaan. Naast het dieet zou je dan ook

ademhalingsoefeningen moeten doen (bv Wim Hof), door de dag heen je spieren stretchen en heel veel water met electrolyten drinken zodat de zuren het lichaam verlaten. Aangezien ik dat allemaal al doe (en volgens mij veel long covid patienten) hoef ik me alleen te richten op het dieet.


Wat eet je dan bij low pral? Het idee is dat je voedingswaren die in je lijf een verzurend effect geven laat staan en met name voedingswaren eet die een alkalisch effect hebben. En dat kan best counter intuitive zijn, bv augurken en citroen zijn in je mond zuur maar hebben toch een basisch effect op je lijf. Vlees en vis zijn niet zuur in je mond maar veroorzaken wel veel verzuring in lijf.Online zijn er lijsten beschikbaar die je kunnen vertellen wat je nog wel en niet kunt eten.

De lijsten die je online vindt kunnen nog wel eens van elkaar verschillen. Dus ik heb er gewoon 1 uitgekozen waar ik me aan houd. Eén die is gebaseerd op Nederlandse producten: https://supersnelgezond.nl/zuur-base-tabel-alkaline-dieet-nl/

Dan even een paar voorbeelden van wat ik wel eet.


Vandaag ontbijt ik met soja yoghurt, stukjes kokos, banaan en dadel. Dat wordt smikkelen!


Pral waardes:

Kokosnootvlees -4,2

Banaan -7,2

Dadel -11,6

Soja yoghurt -1,8


En zo zag dat er uit:


Om toch een soort van 'bakkie troost' te hebben combineer ik dat met chai latte met soja melk.


Als lunch neem ik gebakken wokgroenten en een boekweit cracker met humus en als avondeten een lekkere vegan curry met kikkererwten en zoete aardappel. Hopelijk geeft dit weer een nieuw zetje naar herstel.


Recepten volgen nog!


Liefs, Liselotte


Ps. Je kan je aanmelden voor een email alert op de homepage als je een berichtje wil bij een nieuwe blogpost!


Heb je vragen over mijn posts, ervaringen met long covid, HBOT of H.E.L.P. apherese? Schroom niet om een berichtje achter te laten onder aan de homepage of hieronder.


229 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page