top of page
  • Foto van schrijverLiselotte

HBOT # 7 Tussentijdse conclusie

Bijgewerkt op: 14 okt. 2023

Ik ben Liselotte en ik heb Long covid, PASC, post covid syndroom of hoe je het ook maar wil noemen. Ondertussen duurt deze reis al sinds april 2020. Ik ben klaar met hyperbare zuurstof therapie en aan het herstellen. In deze blog reeks beschrijf ik mijn ervaring en bevindingen: hoe ik me voel en hoe ik de hyperbare zuurstof therapie ervaar.


Het is nu 7 weken geleden dat ik mijn laatste hyperbare zuurstof behandeling heb gehad. Volgens de kliniek werkt de HBOT therapie nog 3 maanden door na de laatste behandeling. Dat betekent dat ik nu over de helft van het herstelproces zit. Daarom dacht ik: tijd voor een update!


De eerste 4-5 weken na de laatste behandeling voelde ik me redelijk hetzelfde als tijdens de behandeling. Niet veel soeps dus. Zeg maar zoiets:Gelukkig kwam er ergens week 4/ 5 een omslag. Ik voel me opeens veel minder ziek! Want wat ik me niet gerealiseerd had, is dat je er best wel aan gewend raakt om je constant ziek te voelen. Het vreet energie, je voelt je helemaal meh, en ik had niet eens meer door dat het anders kan! Daardoor lag mijn focus ook vooral op de brainfog, overprikkeling, vermoeidheid, spier en gewrichtspijnen, tinnitus en longklachten. Die zijn er nog steeds maar nu het "zieke gevoel" minder is voel ik me zo veel beter!Ik ben daarom ook mijn activiteiten aan het vermeerderen. Ik heb een aantal leuke dingen gedaan. Zoals naar het theater (De Verleiders - altijd leuk), uit eten, bij vrienden op bezoek. Wel alles zo uitgekozen dat er weinig reistijd is. maar het feit dat dit allemaal goed ging, dus zonder terugslag is eigenlijk al heel bijzonder. En nu ik dit schrijf zit ik lekker in Frankrijk. Op "workation".


Dit zou niet mogelijk zijn zonder dat 1 ding enorm verbeterd is, en dat is mijn prikkelverwerking. Eerst was het zo:Bron: https://energieherstel.nl/2022/07/06/prikkelverwerking-bij-overbelasting-en-hooggevoeligheid/


Maar nu kan ik gewoon een aantal uur doorbrengen in een ruimte met kinderen, ik kan weer in een druk restaurant zitten en me beter afsluiten voor omgevingsgeluiden. Zo fijn! Niet meer constant oordoppen, silent headphones en oorkappen meeslepen overal naartoe waar ik ook maar enigszins wat prikkels verwacht.


Wel kijk ik nog enorm uit met prikkels. Ik probeer nog steeds in de hoek van een restaurant te gaan zitten en niet in het midden. Want het maakt namelijk nog steeds veel uit of het geluid van alle kanten komt of alleen van voren. Maar toch!


Zoals ik in mijn vorige blog aangaf, ben ik weer begonnen met werk opbouwen. Ik zit nu op 9 uur in de week. En dat is in ieder geval al weer wat. Ik vind het fijn te merken dat het me goed af gaat. Tegelijkertijd weet ik dat ik niet te snel van stapel moet willen lopen en me braaf aan het reintegratie schema houden. Ik ga nu in een paar weken naar 12 uur per week en blijf dan even stabiel. Dan is het tijd om ook de rest van mijn leven op te bouwen. Kijken hoe dat verloopt.


Ook lijkt er een verandering in mijn spieren en uithoudingsvermogen te zijn. De laatste 2 weken is het me gelukt om om de dag meer dan 12000 stappen te zetten! Uiteraard niet in 1 wandeling maar verdeeld over 2 of 3 wandelingen. Op de "rustdagen" tussendoor mik ik op 6000-7000 stappen en doe ik 2 keer 10 minuten wat rustige yoga. En dat voelt ook heerlijk. Beetje beweging in de spieren voelt gewoon goed. Hopelijk kan ik dit schema voortzetten.Daarnaast blijft voldoende rust nog steeds heel belangrijk voor me. Het is alleen heel wisselend per dag. De ene dag anderhalf uur slapen tussen de middag en nog 3 x een half uur er om heen, de andere dag volstaat 3 x 30-40 minuten zonder slapen. Is er misschien een link met mijn activiteiten niveau 1 of 2 dagen ervoor? Dat moet ik nog even onderzoeken!


Nog een hele goede ontspanningstip:

Op youtube en spotify zijn verschillende ontspanningsoefeningen van Jacobson beschikbaar. Ik val echt iedere keer super lekker in slaap als ik doe oefeningen overdag doe! Maar ook als dat niet gebeurt, brengt het een hele fijne ontspanning.


Overigens ben ik ook het gebruik van mijn SSRI aan het afbouwen. Volgende keer meer daarover.


Al met al flinke is er dus een flinke verbetering ten op zichte van vóór de HBOT therapie. En dat is het waard om op te proosten!Liefs,
Liselotte
Ps. Je kan je aanmelden voor een email alert op de homepage als je een berichtje wil bij een nieuwe blogpost!Heb je vragen over mijn posts, ervaringen met long covid, HBOT of H.E.L.P. apherese? Schroom niet om een berichtje achter te laten onder aan de homepage of hieronder.

Recente blogposts

Alles weergeven

HBOT blog #5

HBOT blog #6

1 Comment


wirad4
Jun 02, 2023

Hi Liselotte,

Op de eerste plaats mijn hartelijke en welgemeende gelukwensen met deze verbetering in je gezondheidstoestand.

Op de tweede plaats wil ik graag met je delen dat in mijn studententijd op de colleges uitgebreid werd ingegaan op dezelfde symptomen als jijhebt beschreven en nog beschrijft.

De verschillende specialistische disciplines hadden uiteraard hun eigen vakinhoudelijke verklaring - in het licht van hun eigen discipline - voor hetzelfde symptomencomplex .

Er bleek dus niet één oorzaak aanwijsbaar te zijn voor dezelfde symptomen en daarom werd niet gesproken over een ziekte maar over een syndroom.

Het meest kenmerkende van dit syndroom was de overgevoeligheid van de patiënt voor externe prikkels , dus van czintuiglijke aard.

Daarom werd dit syndroom - in mijn…


Like
bottom of page