top of page
Leraar schrijven van een formule op een bord

Artikelen

Ischemie reperfusie schade - Kell & Pretorius, 2022

The potential role of ischaemia-reperfusion injury in chronic, relapsing diseases such as rheumatoid arthritis, Long COVID, and ME/CFS: evidence, mechanisms, and therapeutic implications

Dit artikel gaat over microclots en de schade die zij toe kunnen brengen. Lees hier een samenvatting van dit artikel. 

Immunologische afwijkingen bij long covid patienten van Klein et al., 2022

Distinguishing features of Long COVID identified through immune profiling. 

Zeer interessant artikel (preprint) over immunologische afwijkingen in long covid patienten. Onder andere wordt er gesproken over afwijkingen in T-cellen, cytokinen en cortisolwaardes. Lees een korte samenvatting in mijn blog "Laat niet met je (corti)sollen!"  

Nattokinase ipv apherese?! - Heyden, 2022

Natto - Serra and the Challenge of Long Covid 

Dit is niet zo zeer een wetenschappelijk artikel. Toch erg interessant om te lezen, hij beweert dat omdat H.E.L.P. apherese niet makkelijk beschikbaar is voor het merendeel van de long covid patienten, een alternatief is om te behandelen met nattokinase en serrapeptase. Ook vind je hier links naar artikelen over andere supplementen bij long covid, zoals lactoferrine. 

Nuttige links

Gez
Het youtube kanaal van Gez Medinger (rundmc) bevat een schat aan informatie over de ziekte en behandelingen. Hij doet ook zelf enquête onderzoek onder long covid patiënten

https://youtube.com/c/RUNDMC1

Longfonds
Hier vind je veel nuttige informatie over longziekten in het algemeen en long covid

https://www.longfonds.nl/http://www.postcovidnl.nl/

Reddit

Voor een overzicht van wetenschappelijke artikelen:

https://www.reddit.com/r/longhaulresearch/


C-support
Persoonlijk heb ik niet zo'n goede ervaring met deze organisatie,  maar ik heb begrepen dat er het laatste jaar veel veranderd is en anderen hier wel wat aan gehad hebben.  

https://www.c-support.nu/


Lotgenoten contact
Er zijn veel groepen op Facebook,  Reddit en andere social media. Sommige mensen worden depressief van het volgen van deze groepen dus kijk er mee uit. Ik probeer er zo pragmatisch mogelijk mee om te gaan: wat is nuttige info voor mijn herstel en de depressieve verhalen zo veel mogelijk te negeren.  Voor sommige zal lotgenoten contact via dergelijke sites wel heel prettig zijn.  

De schaduwpandemie

Hele interessante podcast van de EO met goede uitleg wat long covid is, interviews met long covid patienten, relatie tot andere ziekten etc.

https://open.spotify.com/show/3h9Bu1TvL1xHXBwzX1QERn?si=17ac9e03eb4a4d3d

bottom of page