top of page
  • Foto van schrijverLiselotte

HBOT #8 De Conclusie

Ik ben Liselotte en ik heb Long covid, PASC, post covid syndroom of hoe je het ook maar wil noemen. Ondertussen duurt deze reis al sinds april 2020. Ik ben klaar met hyperbare zuurstof therapie en aan het herstellen. In deze blog reeks beschrijf ik mijn ervaring en bevindingen: hoe ik me voel en hoe ik de hyperbare zuurstof therapie ervaar.


Daar ben ik weer! Het is nu 6 maanden na mijn laatste hyperbare zuurstof sessie. Er is véél veranderd sindsdien. En ten goede. Hoera!


Beter worden van long covid met hyperbare zuurstof therapie HBOT

De doktoren in de HBOT kliniek hadden het eigenlijk al opgegeven bij mij... Want de meeste mensen met long covid merken bij de 35e behandeling toch wel dat het hun klachten verminderen, een aantal zelfs eerder. En dat was niet zo bij mij, alleen wat kleine veverbeteringen (dat was deze blog). Ik was toen ook constant uitgeput door de zware behandeling.


Uiteraard zeggen ze in de kliniek wel: het werkt nog 3 maanden door, houd moed. Maar ze houden geen contact met je wanneer de behandeling klaar is. Dus ze hebben deze wijsheid in ieder geval niet opgedaan uit ervaring.


Maar gelukkig kregen ze in mijn geval wel gelijk! Het heeft na de laatste HBOT even geduurd, maar 6 weken na de behandeling begon ik me beter te voelen, zoals ik in HBOT blog #7 beschrijf.


De omslag zat hem er vooral in dat mijn constante "ziek-zijn-gevoel" oploste. In combinatie met meer algemene verbeteringen. Sindsdien ben ik met kleine stapjes, me steeds ietsje beter gaan voelen. Meest illustratief: mijn brain fog is weg. Ja, ongelooflijk! Weg mist. Weg niet kunnen denken. Weg concentratie problemen.


Na dit mooie juich verhaal wil ik wel een paar kanttekeningen plaatsen en de eerste is de belangrijkste: het gaat beter maar ik ben nog niet beter. Ik zit nu op zo'n 50% van vroeger. Veel mensen schrikken hiervan als ze eerst horen hoeveel verbetering er is. Want voor een gezond persoon is opeens terugvallen naar 50% natuurlijk een grote hel. Maar voor mij - en ik denk voor veel long covid patiënten - is het echt een fantastische stap.


Mijn energie is dus nog niet op niveau. Ik blijf veel rusten en slaap nodig hebben. Ik ben nog steeds aan het zoeken naar de optimale manier van rusten voor mij in dit stadium. De ene keer is het een hele lange slaap overdag (denk 1 a 2 uur), de andere keer 2 keer een half uurtje tot een uur. En soms zelfs maar 4 x een korte meditatie. Dat het nog zoeken is maakt niet uit, zolang ik niet over mijn grenzen ga.


Een ander voorbeeld is dat mijn overprikkeling minder is. Niet weg, wel veel minder. Ik kan zonder al te veel problemen op een druk terras of café plaatsnemen. Nog steeds met voorkeur voor een plekje in de hoek waar het geluid maar van 1 kant afkomt. Maar toch: winst! (en proost!) Dit geldt ook voor bepaalde films en series, die een half jaar gelden nog te heftig waren qua flitsen, licht en geluiden die ik nu weer met plezier kan kijken.Beter worden van long covid met hyperbare zuurstof therapie HBOT. longcovidblog

De tinnitus is niet weg, maar op een niveau dat te doen is, behalve als ik te veel doe, of iets onder de leden heb. Dan is het weer verschrikkelijk. Het hangt denk ik samen met mijn vermoeidheid en algehele gezondheid. Dit geldt trouwens óók voor mijn keel en stemgeluid én voor mijn gewrichts/spierpijnen. Dat valt na een drukke dag helemaal weg (stem) of nemen juist toe (pijnen).


Belangrijk om te vermelden, is dat ik denk dat mijn lichaam in een soort status quo terecht was gekomen pre-HBOT (en post-apherese). Geen grote verbeteringen, geen grote verslechteringen, het kabbelde lange tijd gewoon op het zelfde lage niveau door. Ik denk dat de HBOT behandelingen deze status quo hebben doorbroken, want ik merk nu dat ik nog steeds vooruitga, met name qua energie. Langzaam, maar toch.


Resumerend: het ging een stuk slechter met me toen ik de behandelingen begon. De behandelingen zelf waren heel erg zwaar, en de vermoeidheid en ziek voelen nam toe tijdens de behandeling. Na 35 behandelingen werd het een klein beetje beter maar ik begon me pas echt beter te voelen 6 weken na de laatste behandeling. Sindsdien is de algehele lijn opgaand, met minder terugvallen, meer energie, minder ziek gevoel, minder pijn, overprikkeling en oorsuizen en bijna geen brainfog meer!


Beter worden van long covid met hyperbare zuurstof therapie HBOT

Dit is dus mijn conclusie over de hyperbare zuurstof behandeling. Maar niet getreurd: ik ben van plan om de website te gaan updaten én te gaan bloggen over álles wat ik de afgelopen 3,5 jaar geprobeerd heb om mijn long covid klachten te verlichten en mijn mening over op welke vlakken het bijdroeg of juist een verslechtering veroorzaakte. Onder andere de Epiphora methode, lasertherapie, Wim Hof methode en het Patterson protocol.


Bovendien ben ik deze week begonnen met een ademhalingsmethode die het herstelvermogen zou moeten verbeteren. Ik ben heel benieuwd of dit gaat werken en ik houd jullie op de hoogte.


Liefs,

Long covid, HBOT, post covid syndroom, corona, beter worden, gezond, H.E.L.P. apherese, HBOT, longcovid, PASC, PASC, hyperbare zuurstof . Liselotte


Ps. Je kan je aanmelden voor een email alert op de homepage als je een berichtje wil bij een nieuwe blogpost!


Heb je vragen over mijn posts, ervaringen met long covid, HBOT of H.E.L.P. apherese of met een andere behandeling? Schroom niet om een berichtje achter te laten onder aan de homepage of hieronder. Long covid, HBOT, post covid syndroom, corona, beter worden, gezond, H.E.L.P. apherese, HBOT, longcovid, PASC, PASC, hyperbare zuurstof .

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page