top of page
  • Foto van schrijverLiselotte

HBOT blog #4

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2023

Ik ben Liselotte en ik heb Long covid (PASC, post covid syndroom of hoe je het ook maar wil noemen). Ondertussen duurt deze reis al sinds april 2020. Momenteel volg ik hyperbare zuurstof therapie om verder te herstellen. In deze blog reeks beschrijf ik mijn ervaring en bevindingen: hoe ik me voel en hoe ik de hyperbare zuurstof therapie ervaar.


Whoohooo ik ben over de helft! sterker nog ik heb nu 25 sessies van de 40 erop zitten. Nog maar 3 weken! Het bevalt echt stukken beter om nu in een latere middagsessie (16.15) te zitten in plaats van om kwart over 1. Dit betekent namelijk dat ik veel meer vrijheid heb, om te rusten, wandelen of te werken. En daar voel ik me dan toch een stuk beter bij. Tegelijkertijd zijn mijn dagen helemaal gepland rondom de HBOT behandelingen en met de door de behandelingen toegenomen vermoeidheid blijft het behoorlijk zwaar.De eerste twee weken van de behandeling nam mijn oorsuizen (tinnitus) enorm toe. Deze oorsuis is begonnen in de derde week na mijn initiële corona infectie, ongeveer gelijktijdig met de brainfog (hersenmist). Deze suis is dus in verschillende tonen eigenlijk altijd aanwezig sinds die tijd, april/mei 2020, maar verschilt wel in intensiteit. Zo nam die enorm toe bij covid herinfecties en terugvallen, soms zelfs gepaard met heftige duizeligheid. Maar de oorsuis is ook bijna helemaal weggeweest in de periode dat ik begon met orthomoleculaire therapie. Beetje jammer dat dat toen niet weg is gebleven!


Uiteraard heb ik hier wel over aan de bel getrokken bij de medici. De KNO arts heeft onderzoek gedaan en wist me vervolgens te melden dat ik er maar mee moest leren leven, daar is helemaal niets aan te doen. :(


Gelukkig had het de oorsuis de laatste maanden een intensiteitsniveau dat ik over het algemeen redelijk goed kon uitfilteren waardoor ik er wel last van had maar op een draaglijke manier. Helaas werd dat weer even flink opgeschut bij die eerste HBOT behandelingen.


De doktoren in de kliniek hebben geen idee hoe dit nou weer kan. Mijn trommelvliezen zien er gezond uit en het klaren in de tank om de druk te verminderen bij het afdalen naar 14 meter diepte lukt ook goed (lees in deze blog meer over de gang van zaken in de tank). Ze hebben wel een redelijk aannemelijke verklaring gegeven, namelijk de toegenomen vermoeidheid. De hyperbare zuurstof therapie zorgt ervoor dat allerlei herstelprocessen in het lichaam aangezet worden en dat kost energie en veroorzaakt vermoeidheid.


De hyperbare zuurstof therapie leidt er toe dat er meer zuurstof in het bloedplasma terecht komt. Dit komt door de combinatie van het inademen van 100% zuurstof via een masker en de toegenomen druk die net zo hoog is alsof je 14 meter onder water bent. Hierdoor wordt er 12 keer meer zuurstof opgenomen dan normaal. Dit leidt er toe dat er verschillende herstelprocessen worden aangezet:

- Betere doorbloeding van weefsels

- (meer) Slapende stamcellen worden geactiveerd

- Nieuwe haarvaten worden aangemaakt op plekken die te weinig zuurstof kregen

-Ontstekingen worden geremd


Een Israëlische long covid studie gepubliceerd in Nature (Lees hem hier) heeft aangetoond (randomized controlled trial) dat 40 hyperbare zuurstof behandelingen leiden tot verbetering van de klachten van long covid patiënten. Ze hebben daarbij aangetoond dat er duidelijke verschillen in de hersenen ontstaan ten opzichte van de controle groep binnen 1-3 weken na de laatste behandeling. Qua klachten verminderde:

-Vermoeidheid

-Brainfog (hersenmist)

-Smaak en reuk problemen

-Geheugenproblemen

-Psychische problemen zoals depressie (waar ik gelukkig geen last van heb)


Dat is wel indrukwekkend! Zoals je in deze en mijn eerdere blogs hebt kunnen lezen is het nogal een investering qua tijd. Ik refereerde er al naar hierboven, bij mijn vermoeidheidsniveau betekent het dat ik marginaal dingen voor mezelf kan doen en alles plan rondom de behandeling. Zo heb ik nu al 5 weken geen gitaar gespeeld en 2 familie verjaardagen gemist. Ook vind ik het frustrerend dat mijn vermoeidheid eigenlijk alleen maar toegenomen is. Maar als ik deze studie mag geloven moet ik gewoon even de behandelingen af moet wachten en het wat tijd moet geven.


Het is natuurlijk de vraag of ook het oorsuizen zal verminderen hierdoor. Ik vermoed dat het bij mij een neurologische oorzaak heeft, aangezien het niet is ontstaan door te hard geluid. Slechts een relatief klein deel van de long covid patiënten heeft last van tinnitus, 16,7% heeft 3 maanden na infectie nog last hiervan zoals deze Duitse long covid studie laat zien (link). Als het oorsuizen bij mij inderdaad neurologisch is, zou het zo kunnen zijn dat de HBOT hier wél bij helpt. Dan hoop ik dat de toename een soort laatste stuiptrekking van deze klacht is en 3 weken na de laatste behandeling het weer helemaal stil is in mijn oren.


Liefs,


Liselotte


Ps. Je kan je aanmelden voor een email alert op de homepage als je een berichtje wil bij een nieuwe blogpost!


Bronnen:Heb je vragen over mijn posts, ervaringen met long covid, HBOT of H.E.L.P. apherese? Schroom niet om een berichtje achter te laten onder aan de homepage of hieronder.


Recente blogposts

Alles weergeven

HBOT blog #3

HBOT blog #5

4 Comments


mfeijen1980
Mar 14, 2023

Hoi Liselotte, ik weet niet of je er voor open staat maar ik zou heel graag kort willen sparren over de klachten en over de zuurstof therapie. Ik wil er ook graag mee beginnen maar loop een beetje vast. Groetjes margo

Like
Liselotte
Liselotte
Mar 15, 2023
Replying to

Hoi Margo, Ja hoor daar sta ik zeker voor open! Kan je me een berichtje via de chat sturen? Groetjes, Liselotte

Like

Nele
Feb 25, 2023

Tinnitus bij vermoeidheid, kan idd kloppen. Ik heb daar last van bij vermoeidheid (ook voor). Het lijkt me zwaar wat je doet, erg fijn dat er toch verbetering is vast te stellen. Je bent er bijna!! Succes.

Like
Liselotte
Liselotte
Mar 07, 2023
Replying to

Dank je wel Nele 😊

Like
bottom of page