top of page
  • Foto van schrijverLiselotte

Cyprus long covid blog #5

Bijgewerkt op: 20 okt. 2022

Afgelopen maandag was het tijd voor mijn 2e H.E.L.P. apherese behandeling. Ik was al een beetje zenuwachtig, zoals je in mijn vorige blog kan lezen. Super fijn dat ik nu wel weet wat me te wachten staat, maar je blijft toch met vragen zitten als, hoe gaat het met mijn aderen? Zijn ze sterk genoeg en de blauwe plekken voldoende genezen? Heb ik dit keer wél genoeg gedronken? Hoe kom ik die 4 uur dit keer door?


In de kliniek aangekomen blijkt meteen al dat mijn bloeddruk weer 90 boven 60 is, erg laag. Dat betekent dat ik niet genoeg gedronken heb volgens Silke. Als ik er tegen in breng dat ik iedere dag meer dan 3 liter water heb gedronken, kijkt Silke me aan, je hebt écht veel meer nodig. Nou ok, ik zal mijn leven beteren :) maar vraag me ook af of dat wel daadwerkelijk zo gezond is.


Vandaag ben ik de enige die de behandeling ondergaat. Ik heb er naar gevraagd en het apherese centrum zit in een hele rustige periode, in tegenstelling tot juni/juli. Tegelijkertijd zijn maar liefst 2 van de 4 apparaten die ze hebben kapot! Dat kan ook niet goed zijn voor de zaken lijkt me zo. Hopelijk heeft dat geen effect op de planning van mijn afspraken de komende weken.


Tijd om te prikken. De aderen zien er schijnbaar super uit, dus dit vergt geen moeite. Schijnbaar hebben ze bij H.E.L.P. apherese een diepere ader nodig hebben dan bij andere manieren van bloed filteren, zoals EBOO. Deze methode duurt ook maar anderhalf uur in plaats van 4-6 uur, maar is niet zo effectief voor long covid.


Ondertussen wordt het kleine apparaatje waarmee ze je bloed testen tevoorschijn gehaald (waarvan ik niet wist wat het doet). Dit blijkt je bloedsuiker te meten. Maar ook deze was te laag. Had ik wel goed ontbeten? Ja zeker! 2 spiegeleieren, bacon, Griekse yoghurt, lijnzaad crackers met salami en veel fruit. Meteen maar de snacktas open en "bij eten".


Ik vraag nog naar de uitkomst van de bloedtest. Helaas krijg ik geen printje mee - daar moet ik volgende keer echt om vragen. Waar veel long covid patiënten een lage saturatie blijken te hebben is dat bij mij niet aan de hand. Wel heb ik een te hoge LP(a), iets wat erfelijk bepaald is, maar niet goed is voor je gezondheid op de lange termijn. Gelukkig filtert de apherese ook dit uit, naast de virusresten, cytokines en microclots.


Daarnaast maken hoofdverpleegster Silke en dokter Irina zich wel nog zorgen over mijn reactie op de apherese. Namelijk dat ik zo extreem moe ben geweest. Schijnbaar is dat niet normaal en heeft mijn lichaam een boost nodig. Ze besluiten dat ik deze week 2 HBOT sessies moet doen. HBOT staat voor hyperbare zuurstof therapie. Ook raden ze aan nog maar even wachten met de massages, gezien mijn reactie er op is dat nog wat te vroeg.


De behandeling ging verder prima. De lage bloeddruk zorgt wel voor een paar keer alarm op het apparaat en uiteindelijk worden de kussens onder mijn armen weggehaald om de bloedstroom te verbeteren. De flow is door de lage bloeddruk wat lager en daardoor duurt de behandeling en langer. Gelukkig vermaak ik me nog steeds prima met "De steen der wijzen" als audioboek dus dat is niet zo erg. Ze hebben dit keer 3,4 liter plasma gefilterd, en de "opbrengst" in het filter is ongeveer gelijk als de vorige keer. Dus best veel! Fijn idee dat al die bad stuff weer uit mijn lichaam is.


De pijl geeft aan waar "the bad stuff" begint
H.E.L.P. Apherese filter van de 2e behandeling


Binnenkort meer over mijn eerste HBOT sessie!


Liefs,


Liselotte
Ps. Je kan je aanmelden voor een email alert op de homepage als je een berichtje wil bij een nieuwe blogpost!


Heb je vragen over mijn posts, ervaringen met long covid of H.E.L.P. apherese? Schroom niet om een berichtje achter te laten onder aan de homepage of hieronder.82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page